FAQ: časté otázky

Kombucha 2.0

Co je to kombucha 2.0, jak vzniká a v čem je Loklok unikátní?

Jak vypadá fermentační proces Loklok kombuchy?

Stabilita Loklok kombuchy vychází z procesu, který jsme vyvíjeli déle než dva roky. Využíváme mimo jiné filtraci v klíčových krocích výroby a neobvykle dlouhý fermentační proces, v jehož průběhu se přirozeně mění rovnováha bakterií a kvasinek.

Zjednodušeně: kombuchová kultura se skládá z kvasinek a bakterií. Kvasinka je důležitá pro samotnou fermentaci, ale v hotovém nápoji pak způsobuje víc starostí než užitku. Pokud výrobce použije běžný kombuchový proces, můžou způsobit nebezpečné tlakování láhví, vznik alkoholu a potřebu láhve neustále chladit.

Blahodárný účinek kombuchy spočívá nikoliv ve kvasinkách, ale v přirozených organických kyselinách, antioxidantech, aminokyselinách a probiotických bakteriích. Ty všechny v našich kombuchách najdete a díky nim pak Loklok pomáhá stovkám lidí cítit se líp.

Obsahuje kombucha alkohol?

Loklok je 100% nealkoholický, ostatně i díky tomu jsme oficiálním partnerem projektu Suchý únor. Mohou si ho dopřát děti, těhotné i řidiči.

Pozor ale, běžná kombucha, včetně té domácí, malé množství alkoholu obsahuje (jde většinou o hodnoty do 1,5 %).

Na dně láhve Loklok kombuchy něco mám. Vadí to?

Nevadí! Na dně občas bývá sediment. Je to přirozená součást kombuchy. Vzniká díky čaji, probiotikům, případně ovocných složek, ze kterých Loklok připravujeme. Důležitá je tak otázka: co s tím? Abychom se nepřipravili o všechny ty dobré věci, které jsou na dně, je postup jednoduchý. Láhev otočím, zatočím dnem vzhůru, vrátím a opatrně otevřu.

Obsahuje kombucha kofein?

Díky čaji obsahuje běžně kombucha malé množství kofeinu. Pokud jste na něj citlivější, doporučujeme, abyste kombuchu užívali spíš jako ranní nebo poobědový životabudič než večerní drink.

V Lokloku vám kryjeme záda i večer a máme pro vás malinovou kombuchu. Ta je kompletně bez kofeinu a můžete si ji v klidu dopřát i před spaním. Nemluvě o dětech, které ji milují!

Já chci ale hodně kofeinu!

Máme něco i pro milovníky nabuzení. Loklok Yerba Maté milují ti, kteří potřebují povzbudit, ale nechtějí si ubližovat energeťáky.

A naše Kávová kombucha, od základu postavená na výběrové kávě přímo z pražírny Džungle, ta má kofeinu jako jedno espresso.

Jak kombuchu skladovat a jaká je trvanlivost?

Loklok můžete dlouhodobě skladovat mimo ledničku. Je to skvělá zpráva pro ty, co si nechtějí jednou objednávkou zaplnit celou lednici.

To se nám povedlo bez konzervantů, stabilizátorů nebo chemických přísad. Loklok kombucha si ponechává živá probiotika, která podporují imunitu a harmonizují mikrobiom. Jak je to možné? Díky speciální fermentaci, kterou jsme k dokonalosti pilovali déle než dva roky.

Přesto však Loklok doporučujeme skladovat v temnu, slunce by mohlo nápoji ublížit. Po otevření vypijte ihned - jinak to ale ani nejde :-)

Kolik cukru kombucha obsahuje?

Ve 100 ml naší kombuchy je kolem 3-4 g cukru (jeho konkrétní množství se liší dle příchutě) - je to zhruba o polovinu až třetinu méně oproti běžným limonádám. A proč vůbec nějaký cukr? Je totiž potravou pro samotnou kombuchovou kulturu, která by bez něj nemohla fungovat.

Jaké je složení Loklok kombuchy? A co nutriční hodnoty?

S ingrediencemi je to u nás snadné. Používáme jen kvalitní černý čaj, třtinový cukr, kombuchovou kulturu a podle konkrétní příchutě taky zázvor či maliny nebo Yerba Maté. Samozřejmostí je taky perfektně čistá voda. Nic víc, nic míň: na zbytečnosti nás neužije.

Průměrné výživové údaje Loklok kombuchy najdete u jednotlivých produktů. Tak na zdraví!

Jaké jsou zdravotní účinky kombuchy?

Zdravý mikrobiom = zdravý člověk.

Na vlastní břicha máme vyzkoušeno, že kombucha díky obsaženým probiotikům a organickým kyselinám usnadňuje trávení. Je to zkrátka takový elixír, na kterém si můžete (narozdíl od přeslazených limonád) pochutnat i bez zbytečného cukru. Na rozdíl od mnoha jiných kombuch, Loklok obsahuje probiotické bakterie chráněné před agresivním prostředím v žaludku, ke kterým existuje rozsáhlý korpus výzkumných studií.

Je kombucha prokazatelně zdravá?

Není kombucha jako kombucha a tu běžnou domácí jako zdravotní elixír doporučit nemůžeme. Jednoduše neexistují vědecké studie.

V Lokloku jsme však srdcem i vzděláním vědci, a tak pracujeme i na tomto: podpořeni evropským grantem realizujeme unikátní klinickou studii s významnou nemocnicí. Výsledky pak budou jedinečným příspěvkem nejen pro vědeckou komunitu.

Navíc, probiotický kmen který v Lokloku najdete, má své pozitivní účinky podpořen desítkami pozitivníych výzkumů - od cukrovky, přes cholesterol až po zažívání a mentální zdraví.

Proč nemusí být Loklok kombucha v ledničce?

Jednou větou? Fermentujeme jinak. Díky tomu Loklok kombucha neobsahuje kvasinky (které způsobují nafukování láhví), ale obsahuje živé probiotické bakterie s prokázanými zdravotními benefity. Kvůli kvasinkám je totiž potřeba nápoj neustále chladit a navíc způsobují i vznik alkoholu. To se nám povedlo změnit, a Loklok kombucha proto nemusí být v ledničce a obsahuje 0 % alkoholu.

Kolik Loklok kombucha obsahuje probiotik?

V době plnění má třetinkový Loklok víc než půl miliardy certifikovaných probiotických bakterií Bacillus Coagulans.

Je kombucha vhodná pro vegany?

Rozhodně ano! Při výrobě Loklok kombuchy nepoužíváme žádné živočišné produkty. Kombucha a její probiotické působení navíc můžou být vynikající podporou pro veganský životní styl.

Navíc, polovina teamu Loklok žije vegansky a Loklok pijeme každý den :-)

Co přesně je kombucha? Je to houba?

Kdepak, houbový Loklok (zatím) nevyrábíme. 🙂 Hmota s rosolovitou konzistencí, která plave v budoucím kombuchovém nápoji, je v podstatě živou kolonií symbiotických bakterií a kvasinek držící pohromadě díky vylučované celulóze. Tato „houba“ umožňuje fermentaci čaje a vyrábí tak náš Loklok.

Ta naše je jmenuje Vilma ❤️

Objednávky

Časté dotazy k objednání kombuchy

Co je to kombuchové předplatné?

Budete dostávat pravidelně dávky Loklok kombuchy – bez starostí a se slevou až 10 %. Odeslání i platba proběhnou automaticky tak často, jak si nastavíte. Před každým novým odesláním vás upozorníme předem. Zastavit předplatné můžete kdykoli, vždy přímo ze svého profilu po přihlášení.

Jaká je dodací lhůta Loklok kombuchy?

Hned po zaplacení objednávky posíláme zprávu do našeho skladu. Kolegové tam co nejrychleji začnou připravovat váš balíček na cestu. Doručujeme zpravidla do dvou až tří pracovních dnů. Pokud bydlíte někde na samotě, může se sice doba dodání maličko prodloužit, vždy vám ale dáme vědět, kdy můžete své Loklok kombuchy očekávat.

Kam Loklok kombuchu doručujete?

Loklok kombuchu rozvážíme po celém Česku a brzy i na Slovensko.

Doručujeme kurýrní službou Messenger (skleněné lahve) a Zásilkovnou (plechovky a domácí kombuchový kit)

Chci Loklok kombuchu do svého podniku, jak na to?

To máme radost! Při odběru na IČO vám nabídneme výhodnější ceny. Stačí napsat na mail podniky@loklok.cz a domluvíme se na konkrétní spolupráci.

Kdy pít Loklok

Můžu pít kombuchu když...?

Loklok kombucha v těhotenství?

Pokud jste těhotná a máte ráda Loklok kombuchu, můžete být bez obav: Loklok je kompletně bez alkoholu (na rozdíl od mnoha jiných kombuch).
Pokud je na pořadu dne kofein, v Lokloku Originál něco málo je - zhruba jako v hrnku čaje. Yerba a Káva mají kofeinu nejvíc, Malina je pak 100% bez kofeinu.

Můžu Loklok míchat?

Jistě! Je skvělým základem pro alko i nealko drinky, jak se můžete přesvědčit třeba ve Whiskey baru, který neexistuje (Brno), nebo restauraci Vallmo (Praha).
Loklok kombucha je navíc skvělou záchranou při kocovině! 🎉

Kolik kombuchy můžu denně vypít?

Pokud s „živou“ stravou a nápoji teprve začínáte, doporučujeme si na kombuchu zvykat postupně. Nálož probiotických bakterií obsažených v nápoji by vám totiž mohla krátkodobě lehce pocuchat zažívání. Pro začátek tedy můžete zkusit jednu třetinku Loklok kombuchy denně a až poté množství zvyšovat. Doporučujeme vyzkoušet desetidenní kúru, během které můžete pozorovat, jak vaše tělo na kombuchu reaguje.

Jestliže už ale jste zkušenými jedlíky jogurtů nebo kimchi, dopřejte si kombuchy, kolik jen budete chtít. U Lokloku se nemusíte bát ani tzv. burčákového efektu. Vždy však naslouchejte svému tělu a tomu, co vám napovídá.

Jak kombucha chutná?

Chuťově kombucha stojí někde v trojúhelníku ledový čaj, cider a šampaňské. Je to taková osvěžující limonáda, která vám však nezalepí pusu. Kombucha je lehce perlivá, maličko kyselá a prostě skvělá… Ale nejlepší stejně bude, když ji zkusíte sami. Začněte třeba naším ochutnávkovým Loklok boxem. Nejlíp kombucha chutná pěkně vychlazená po vytažení z ledničky.

Ostatní

V čem je vaše Yerba Maté kombucha jiná než ostatní maté nápoje?

Klasické maté neprochází narozdíl od kombuchy fermentací, a proto chutná odlišně. Naši verzi doporučujeme všem, které už chuť „matéčka“ začíná trochu nudit nebo by rádi od maté limonád přešli k nápoji s nižším obsahem cukru. A samozřejmě taky všem, kteří hledají nápoj, který je povzbudí – třeba do práce nebo učení po vydatném obědu.

Chystáte i další příchutě Loklok kombuchy?

To si pište! Připravujeme nové příchutě jak pro chuťové experimentátory, tak pro milovníky limonádové klasiky. Sledujte nás na našem Instagramu a Facebooku a žádná novinka vám neunikne.

Kde Loklok kombuchu vyrábíte? Je to český produkt?

Ano, Loklok vyrábíme v Česku a pokud to jde, používáme primárně české suroviny.

(Pokud víte o čajové plantáži někde v Česku, pošlete nám prosím kontakt, moc rádi se propojíme).

Jsou láhve od Loklok kombuchy vratné?

Je nám jasné, že nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne – přesto naše láhve bohužel zatím vratné nejsou. Tuto možnost však plánujeme a pracujeme na tom! Do té doby si však budeme muset vystačit s tříděním a recyklací nebo tzv. upcyklací. Třetinky bezvadně poslouží třeba jako svícny nebo vázy na květiny.

Nemohla by být Loklok kombucha levnější?

Je pro nás důležité, aby byla Loklok kombucha co nejlepší, a k tomu je potřeba spousta času, péče a kvalitních surovin. Naši kombuchu nešidíme, což se samozřejmě odráží i na ceně. Máme pro vás ale tajný tip: pokud se zaregistrujete k odběru našeho newsletteru, možná vám ve schránce brzy přistane nějaká ta slevička… 🙂

Jak pěstovat kombuchu doma

Jak kombuchová násada funguje a jak se s ní pěstuje?

Moje Vilma klesla ke dnu, pomoc!

Toto je po založení nové várky běžné. Do dvou dnů buď vyplave na hladinu, nebo
zůstane dole a na hladině se začne tvořit povlak – nová Vilma. Tu ze dna pak můžete při stáčení vyhodit.

Není moje Vilma nemocná?

Zvlnění, dělení na vrstvy, bílá a nahnědlá místa, octová vůně, visící shluky kvasinek – to vše je v pořádku. Známkou nemoci je „fuj“ závan, mušky
pochodující po hladině a plíseň (chlupatý kožíšek). Pokud se tak stane, napište – pošleme vám novou Vilmu.

Můžu místo cukru použít náhražku?

Prosím ne! Kombuchová kultura se živí cukrem, se sladidly nefunguje.

Jak mám pečovat o stárnoucí Vilmu?

Při každém cyklu Vilma o něco naroste – podobně jako letokruhy u stromu, akorát
ve vrstvách. Pokud je hrubší než 2cm, můžete ji zmladit – oddělením nejstarších, spodních vrstev. Ty můžete vyhodit, ideálně do kompostu.

Co když si chci dát pauzu?

Pokud cestujete na dovolenou, nejlepší je nechat Vilmu v litru kombuchy a
ubytovat ji v lednici. Až se vrátíte, nechte ji trochu se rozehřát, dokončit litrovou
várku, a začněte od bodu 1.

Vilma je tedy pěkně divné jméno pro fermentační kulturu...

Sice to není otázka, ale díky! Můžete si ji přejmenovat, jak se vám líbí – a pak nám o tom napsat, budeme rádi!

Je kombucha vhodná pro děti?

Můžou Loklok pít děti? Nejen můžou, ale chtějí 🙂

Loklok je 100% nealko a díky svým zdravotním benefitům jej maminky svým ratolestem dopřávají bez výčitek. To, že se děti přestávají dožadovat sladkých limonád nám pak dělá velkou radost, věříme že děti nejvíc si zaslouží opravdu zdravé jídlo a pití.

A pokud chtece malé raubíře večer v pohodě uspat, doporučujeme Malinový Loklok, který je plně bez kofeinu.

Nenašli jste odpověď?

Napište nám, budeme rádi ✍️