Časté dotazy

aneb vše o kombuche i Lokloku

O kombuche

Kombucha je lehký šumivý nápoj, který vzniká fermentací čaje s troškou cukru. Pomáhá s trávením a umí povzbudit ospalou mysl, a to bez zbytečného cukru a sladidel. Naše Loklok kombucha je navíc i nealko. Prostě ideální pití!

Jak je libo! Přestože původní výslovnost je [kombuča], stále častěji se v češtině objevuje i verze [kombucha]. Špatně není ani jedno: hlavní je, aby vám kombuča/kombůča/kombucha chutnala. :-)

Trochu jako čaj, trochu jako osvěžující limonáda, která vám nezalepí pusu. Lehce perlivá, maličko kyselá… Ale nejlepší stejně bude, když ji zkusíte sami! Začněte třeba naším Ochutnávkovým Loklok boxem.

Většina kombuch malé množství alkoholu obsahuje (jde přibližně o 1,5 %). U nás ale kombucha prochází speciálním fermentačním procesem, díky němuž Loklok splňuje kritérium pro nealkoholické nápoje (má v sobě maximálně 0,5 % alkoholu).

Proč by ne? Kombucha je svěží a jemně perlivá, ale zároveň chutná trochu zemitě, po čaji. Můžete ji zkusit třeba s ginem nebo vodkou,⁠ anebo vymyslet úplně novou kombinaci. Máme jen dvě malé prosby: ochutnávejte s mírou – a potom nám dejte vědět, který recept se vám osvědčil nejvíce. Děkujeme!

Díky čaji obsahuje kombucha malé množství kofeinu. Pokud jste na něj citlivější, doporučujeme, abyste kombuchu používali spíše jako poobědový životabudič než večerní drink.

Kdepak, houbový LokLok (zatím) nevyrábíme. :-) Hmota s rosolovitou konzistencí, která plave v budoucím kombuchovém nápoji, je v podstatě živou kolonií bakterií a kvasinek držící pohromadě díky vylučované celulóze. Tato „houba“ umožňuje fermentaci čaje a vyrábí tak náš Loklok.

Ve 100 ml naší kombuchy je 2,5–2,8 gramů cukru (jeho konkrétní množství se liší dle příchutě). Na jednu lahvičku či plechovku o objemu 330 ml tak připadá cca 8,3–9,2 gramů cukru, což jsou necelé dvě kostky. Jde však o cukr, který je při fermentaci nápoje nutný: Loklok už dále nedoslazujeme ani cukrem, ani umělými sladidly. Proč to zbytečně komplikovat?

Konkrétní datum minimální trvanlivosti vždy uvádíme na našich lahvičkách a plechovkách, většinou jde o tři až šest měsíců ode dne plnění. I po této době se bude kombucha dát pít, může se ale stát, že bude chutnat kyseleji nebo v ní trochu naroste obsah alkoholu. Kombucha prostě nikdy nespí. :-)

Kombucha je živý organismus, proto je potřeba skladovat ji v chladu (ideálně mezi 2°C a 7°C). Pokud byste kombuchu měli příliš dlouho v teple, může se stát, že se v ní zvýší obsah alkoholu a v nejhorším případě i exploduje. Nejlépe tak Loklokům bude ve vaší ledničce.

Ano, Loklok kombucha je raw. Neprochází totiž pasterizací a díky tomu si zachovává všechny aktivní kultury.

Rozhodně! Při výrobě Lokloku nepoužíváme žádné živočišné produkty. Kombucha naopak veganům přijde k duhu, protože obsahuje hodně vitamínu B, který jim občas chybí. Tak na zdraví! 

Na vlastní břicha máme vyzkoušeno, že kombucha díky obsaženým probiotikům usnadňuje trávení. Obsahuje navíc spoustu antioxidantů a vitamínů. Je to zkrátka takový elixír, na kterém si můžete (narozdíl od přeslazených limonád) pochutnat i bez výčitek. Zatím nicméně neexistuje mnoho vědeckých studií, které by početná tvrzení o efektech kombuchy 100% potvrdily – přestože lidé už kombuchu pro její účinky a chuť popíjí stovky, možná tisíce let.

Pokud s „živou“ stravou a nápoji teprve začínáte, doporučujeme si na kombuchu zvykat postupně, nálož probiotických bakterií obsažených v nápoji by vám totiž mohla krátkodobě lehce pocuchat zažívání. Pro začátek tedy můžete zkusit jednu lahvičku či plechovku Lokloku denně a až poté množství zvyšovat. Jestliže už ale jste zkušenými jedlíky jogurtů nebo kimchi, dopřejte si Lokloku, kolik jen budete chtít. Vždy však naslouchejte svému tělu a tomu, co vám napovídá. 

O Lokloku a fungování e-shopu

To jsou hezké zprávy, gratulujeme! :-) Co se tématu kombuchy v těhotenství a při kojení týče, nevíme zatím o žádných vědeckých studiích, které by jej zkoumaly. Rozhodnutí je proto plně na vás. Určitě ale zvažte to, že kombucha obsahuje kofein, je nepasterizovaná a fermentovaná. Navíc, přestože je náš Loklok nealkoholický (obsahuje maximálně 0,5 % alkoholu), ve většině kombuch může být alkoholu i více (kolem 1,5 %). Doporučujeme tedy opatrnost, případně i konzultaci s vaším lékařem: ten má ohledně výživy v těhotenství a při kojení vždy hlavní slovo.

Po Brně vám Loklok přivezeme vždy zdarma, mimo Brno rozvážíme zadarmo jen objednávky nad 1000 Kč. V ostatních případech je doprava za 79 Kč. Kombuchu každopádně vždy převážíme v chlaďáku, takže k vám dorazí v perfektním stavu a vychlazená k tomu.

Vaše objednávky expedujeme vždy v pondělí, zásoba kombuchy k vám tak dorazí během pár pracovních dnů až týdne. Pokud bydlíte tam, kde lišky dávají dobrou noc, může se sice doba dodání maličko prodloužit, vždy vám ale dáme vědět, kdy můžete své Lokloky očekávat. 

Lokloky rozvážíme po celé České republice. A už brzy se chystáme i na Slovensko. 

Pokud si Loklok objednáte v našem e-shopu, rádi vám ho po Brně přivezeme zdarma. Najdete nás také ve spoustě podniků (třeba v Mošťáku u Moravského náměstí). A pokud naši kombuchu ještě nemají ve vaší oblíbené kavárně nebo hospůdce, budeme moc rádi za doporučení!

To máme radost, děkujeme! Stačí nám zavolat nebo napsat a domluvíme se, co dál.

To si pište! Připravujeme nové příchutě jak pro chuťové experimentátory, tak pro milovníky limonádové klasiky. Sledujte nás na našem Instagramu a Facebooku a žádná novinka vám neunikne.

Ano, naše kombucha je česká – i když ne jak poleno. :-) Loklok vzniká kousek od Brna, suroviny na jeho výrobu ale pochází z celého světa. Čaj si vozíme ze Srí Lanky, cukr z Myanmaru a zázvor je z Nizozemska.    

S ingrediencemi je to u nás snadné: používáme jen kvalitní černý čaj, třtinový cukr, kombuchovou kulturu, podle konkrétní příchutě také čerstvý zázvor či Yerba Maté a samosebou i perfektně čistou vodu. Nic víc, nic míň: na chemii ani jiné zbytečnosti nás neužije.

Průměrné výživové údaje Lokloku najdete u jednotlivých produktů. Ve zkratce: na 100 ml naší kombuchy jde přibližně o 81 kJ, tedy 19 kcal, a 4,1 g sacharidů (z toho 2,8 g cukrů). Hodnoty tuků, bílkovin a solí jsou nulové. Tak na zdraví!

Je nám jasné, že nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne – přesto naše lahve bohužel zatím vratné nejsou. Tuto možnost plánujeme, do té doby si však budeme muset vystačit s tříděním a recyklací nebo upcyclingem. Lahvičky bezvadně poslouží třeba jako svícny a vázy na kvítka. 

Právě naopak! Přestože to většina lidí netuší, plechovky se recyklují mnohem snáze než sklo nebo plast. Jsou navíc lehčí a odolnější než sklo. A pozor, pokud se chcete Loklokem zásobit na týdny a měsíce dopředu, s plechovkami vám to půjde mnohem snáze: narozdíl od lahviček jdou skládat i na sebe. K dokonalosti jim chybí jen to, že si s nimi nemůžeme při přípitku cinknout! :-)

Klasické maté neprochází narozdíl od kombuchy fermentací, proto chutná odlišně. Naši verzi proto doporučujeme všem, které už chuť „matéčka“ začíná trochu nudit, nebo by rádi od maté limonád přešli k nápoji s nižším obsahem cukru.

Je pro nás důležité, aby byl Loklok co nejlepší, a k tomu je potřeba spousta času, péče a kvalitních surovin. Naši kombuchu nešidíme, což se samozřejmě odráží i na ceně. Máme pro vás ale tajný tip: pokud se zaregistrujete k odběru našeho newsletteru, možná vám ve schránce brzy přistane nějaká slevička… :-)

Také teď máte chuť na Loklok? Hurá do e-shopu! Nenašli jste odpověď na svoji otázku? Napište nám.
Ochutnat Loklok