Cvičením posílíme tělo, spánkem odbouráme únavu. Jak ale pečovat o svůj mozek? A jde to vůbec?

Dobré zprávy: pečovat o mozek jde, a víme jak na to! Lepší soustředění a paměť nemusí být nenaplněným přáním.

Klíčem pro udržování mozku v kondici a pro uchování kognitivního výkonu je podle výzkumů BDNF - Mozkový neurotrofický faktor. BDNF se tvoří v mozku a ve svalech, a podporuje tvoření nových nervových buněk a také neuroplasticitu - schopnost mozku pružně reagovat a měnit se. Vyšší hladiny BDNF jsou spojeny s lepší pamětí, učením a celkovým kognitivním zdravím. Produkce BDNF však s věkem klesá, což může vést k poklesu mentálních schopností.

 

Faktory podporující produkci BDNF

  1. Intenzivní cvičení: Pravidelný fyzický trénink, zejména vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT), prokazatelně zvyšuje hladiny BDNF. Souvislost fyzického cvičení a mentální kondice je velmi dobře podložena vědeckými studiemi. 

  2. Meditace: Ne každému se chce začít, ne každému se chce vydržet. Pokud jste meditaci dali pár pokusů a nebylo to nic pro vás, dejte tomu mĚsíc-dva a zkuste to znovu. Nemá smysl se do ničeho tlačit. 

  3. Vhodná strava: Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (např. ryby), polyfenoly (např. bobulovité ovoce) a zinek (např. ořechy) mohou přispívat ke zvýšení BDNF.

  4. Kombucha 2.0 : Snad jste si nemysleli že na kombuchu zapomeneme? 🌿 Díky čaji obsahuje polyfenoly, látky které vědci spojují s vyšším BDNF. Loklok navíc obsahuje certifikovaná probiotika, která v pořádku docestují až do střev - tam, kde je mikrobiom potřebuje. Zdravý mikrobiom hraje významnou roli ve zdraví (nejen) mozku, a tak se o něj opravdu vyplatí pečovat. 

Začleňte Loklok kombuchu do své denní rutiny Jeden Loklok denně z vás Einsteina neudělá, ale může vás podpořit ve vaši cestě k dlouhodobému kognitivnímu výkonu a vyšší mentální kapacitě. 

 

 

 

A který Loklok zvolit? Yerba Maté vás díky jemnému povzbuzení podrží během náročného dne, zatímco Malina je kompletně bez kofeinu, abyste mohli večer sladce spát. A všechny Lokloky jsou 100% nealko - alkohol mezi faktory zlepšující kondici mozku opravdu nepatří. 

 

(K tomuto textu nás ispirovala doktorka Rhonda Patrick - pokud jste takoví geeci na zdraví jako my, a máte rádi informace z první ruky, doporučujeme sledovat její práci!)

Latest Stories

Zobrazit vše

Zázvorová kombucha – Přírodní síla pro zdraví a pohodu 🌿🍹

Zázvorová kombucha – Přírodní síla pro zdraví a pohodu 🌿🍹

Zázvor je opravdový zázrak - na imunitu, na trávení a nejen ty. Koukněme spolu, co skrývá!

Číst více

Jak pečovat o svůj mozek, a jakou roli hraje kombucha?

Jak pečovat o svůj mozek, a jakou roli hraje kombucha?

O svůj mozek můžeme, a měli bychom pečovat. Cvičení, otužování a kvalitní spánek - to jsou jasné trumfy. Ale důležitou roli může hrát i kvalitní kombucha - tady se dočtete jak.

Číst více

Loklok kombucha a sport, podpoří sportovní výkon?

Kombucha a sport, jdou k sobě? (nápověda: ANO)

V Lokloku věříme, že kombucha není jen nápoj plný chuti, ale také zásadní součást aktivního a zdravého životního stylu. Její výhody pro sportovce a aktivní jedince jsou nesmírné a my se s vámi chceme podělit o to, jak může kombucha...

Číst více

kombucha Loklok

2024: Rok péče o střevo

Už jste se naučili cvičit, chápete že je důležité dobře spát. Proč bude rok 2024 rokem péče o střeva? Loklok blog vám přiblíží 3 zásadní důvody.

Číst více

Ráno nebo večer, kdy je nejlepší kombuchu pít?

Ráno nebo večer, kdy je nejlepší kombuchu pít?

Zda pít kombuchu ráno nebo večer závisí na individuálních potřebách a preferencích. Ráno může kombucha nabídnout energetický start dne a podporu trávení, zatímco večer slouží k relaxaci a hydrataci. V Lokloku doporučujeme začlenit kombuchu do vašeho denního režimu podle toho, co vám nejvíce vyhovuje, a užívat si její chutě a zdravotní výhody kdykoliv během dne.

Číst více