Recept na kváskový chléb s kombuchou
UncategorizedKváskový chléb – fenomén poslední doby a určitě posledního roku, který jsme z velké části strávili doma. Dobrý chléb upečeme z mouky, vody a soli, ale občas jsem si v receptech všimla poznámky, že můžeme přidat pivo, kefír či jiný kvašený mléčný výrobek.
A tak mě napadlo, co takhle chleba s kombuchou, kvašeným čajem? Chlebová střídka kombuchového chleba je nadýchanější a vláčnější, kůrka trochu tenčí a chleba má svoji charakteristickou chuť, tak se ho nebojte vyzkoušet!
Suroviny na kváskový chleba
- 350 g žitného kvásku
- 270 g pšeničné chlebové mouky
- 120 g žitné mouky
- 250 ml Loklok Original
- 2 lžičky soli

Rozkvas
Jednu lžíci kvásku z lednice dokrmíme 170 g žitné mouky a 180 ml vody. Zamícháme a přikryté necháme při pokojové teplotě kvásek rozjet. Měl by zdvojnásobit objem, což může trvat i 12 hodin.
Těsto
Do mísy si odvážíme mouku a zalijeme kombuchou. Necháme asi 20 minut odstát, aby mouka nasála tekutinu. Přidáme 375 g rozkvasu (nezapomeneme oddělit lžíci rozkvasu do lednice na příště!) a hněteme těsto 10–15 minut. Přidáme do těsta sůl a zpracováváme dalších 5 minut.

Kynutí
Zpracované těsto popřekládáme a vytvoříme z něj pěkný bochánek. Celou mísu zabalíme do sáčku, aby si těsto udrželo vlhkost, a dáme odpočívat na 12–15 hodin do lednice.
Když je těsto nakynuté, zhruba zdvojnásobí svůj objem. Pomoučíme vál a těsto na něj vyklopíme. Připravíme si pomoučenou ošatku a z těsta postupným utahováním vytvoříme bochník. Ten položíme hladkou stranou na dno ošatky a nahoře ještě zaštípeme. Zakryjeme utěrkou, celou ošatku vrátíme zpět do sáčku a necháme 2–4 hodiny kynout.

Pečení
Na dno trouby položíme mělký plech a rozpálíme ji na 250 °C.
Nakynutý chléb pomalu překlopíme na plech s pečicím papírem a můžeme naříznout. Když je trouba rozpálená, vložíme plech do trouby a vlijeme 150 ml vody na rozpálený plech.
Po 10 minutách troubu vytvětráme, vyndáme plech s vodou, troubu ztlumíme na 200–210 °C (podle trouby) a pečeme 35–40 minut. Upečený chléb musí po zaťukání dutě zvonit.
Chléb necháme zchladnout na mřížce a vychladnutý skladujeme v čisté utěrce.
Ať se vám pečení vydaří!