Rozvážíme po celé ČR ➤ Při objednávce nad 990 Kč zdarma.

Čas na čaj: Historie, výroba a druhy čaje

Uncategorized

Čaj existuje téměř 5000 let. Odkdy byly čajové lístky před tisíci lety poprvé v Číně vyluhovány, rozmazlovaly nás řadou chutí a četnými zdravotními benefit. Bez čaje by nevznikla kombucha. Ale co je to vlastně čaj? V tomto článku se ponoříme hluboko do úžasného světa čaje! Připojte se k nám na naší cestě na východ a dozvíte se více o jednom z nejstarších nápojů planety.

Co je čaj

Možná víte, že čaj pochází z rostliny, ale věděli jste, že ta rostlina se jmenuje Camellia Sinensis? Čaje vyrobené z listů této rostliny jsou známé jako „pravé čaje“. Existují dvě hlavní odrůdy čajovníku: Sinensis a Assamica. Všechny hlavní druhy pravých čajů, jako je bílý, zelený, oolong a černý čaj, se vyrábějí z jednoho nebo druhého. Procesy k dosažení různé úrovně oxidace čajových lístků určují, který druh se vyrábí.

Druhy čaje

Existují tři hlavní typy čaje. První je „pravý čaj“ nebo nálevy vyrobené pouze z listů rostliny Camellia sinensis. Druhým jsou „bylinné čaje“ (neboli bylinné tisany) připravené nalitím koření, bylin, květů, větviček a kořenů do horké vody. Třetí jsou „ochucené čaje“ vyrobené kombinací pravých čajů s bylinnými tisany. Slavným příkladem je Earl Grey (černý čaj s bergamotovým pomerančem).

Dnes se zaměřujeme na tradiční pravé čaje. Existuje jich pět: bílý, zelený, oolong, černý a pu-erh. Přestože tyto čaje pocházejí z listů stejného čajovníku, značně se liší chutí, vůní a vzhledem. Bílý čaj je jemný a vzdušný, zatímco černý čaj je intenzivně štiplavý a odvážný. Jak se mohou tolik lišit, když pocházejí ze stejných listů? Odpověď spočívá ve výrobním procesu.

Některé pravé čaje jako oolong a černý čaj jsou oxidovány. Tento proces uvolňuje enzymy v čajových listech kyslíku, což má za následek ztmavnutí listů. Jiné pravé čaje, jako je bílý čaj a zelený čaj, nemohou oxidovat. Výsledkem je jemnější, přirozenější a zemitější chuť.

Pu’er nebo pu-erh je odrůda fermentovaného čaje vyráběného v čínské provincii Yunnan. Fermentace v souvislosti s výrobou čaje zahrnuje mikrobiální fermentaci a oxidaci čajových lístků poté, co byly sušeny a válcovány. Čajové lístky Pu-erh obvykle stárnou kdekoli od 10 do 15 let. Nejkvalitnější zralé čaje pu-erh mohou zrát až 50 let.

Většina kombuchy se vyrábí ze zeleného nebo černého čaje. Loklok kombinuje oba čaje, aby získal chuť a výhody obou.

druhy caje

Zdroj: