Co je to kombucha
Když říkáme “na zdraví!” myslíme to vážně.
Živá probiotika, přírodní suroviny, přirozený proces.
Kombucha je lehký šumivý nápoj, který vzniká spojením těch nejkvalitnějších čajů, trochy cukru a speciálních živých kultur. Miliony lidí po celém světě (včetně nás v Lokloku!) kombuchu milují pro její zdravotní účinky a návykovou chuť.
Skvěle totiž odlehčí plné břicho, povzbudí unavenou hlavu, posílí imunitu – a když je třeba, pomůže zahnat kocovinu. K tomu je veganská, raw, plná vitamínů B a u nás v Lokloku i nepasterizovaná a nealko. Zkrátka dokonalé pití! 🙂
Název kombucha nese i rosolovitá kolonie symbiotických bakterií a kvasinek, která zajišťuje správnou fermentaci budoucího kombuchového nápoje. Mnoho lidí tuto kolonii označuje jako kombuchovou houbu – jde o název, který není správný, ale přesto je kvůli konzistenci kombuchy velmi rozšířený.


Historie kombuchy
I když přesný prapůvod kombuchy nejspíš nikdy neodhalíme, díky prvním zmínkám o konzumaci kombuchy víme, že tento nápoj znali a popíjeli už ve 3. století před naším letopočtem v Číně.
Svůj název prý kombucha dostala podle korejského lékaře Kombu, který s její pomocí vyléčil zažívací potíže japonského císaře. Ke jménu lékaře Japonci připojili označení pro čaj, cha, a tak vznikl název, kterým kombuchu označujeme dodnes.
Kombucha se postupně rozšířila napříč Asií a v 19. století doputovala do Ruska, kde ji pro její účinky začali připravovat téměř v každé domácnosti a poprvé i vědecky zkoumat. Po první světové válce a návratu legionářů z východní Evropy si kombuchu oblíbili i Čechoslováci a postupně získala fanoušky v mnoha dalších zemích, například v USA nebo Austrálii.
Zajímá vás, jak přesně se kombucha vyrábí? Zjistěte to.
Také teď máte chuť na Loklok? Hurá do e-shopu! Nenašli jste odpověď na svoji otázku? Napište nám!