Čas na čaj

Čas na čaj

Čaj existuje téměř 5000 let. Odkdy byly čajové lístky před tisíci lety poprvé v Číně vyluhovány, rozmazlovaly nás řadou chutí a četnými zdravotními benefit. Bez čaje by nevznikla kombucha. Ale co je to vlastně čaj? V tomto článku se ponoříme hluboko do úžasného světa čaje! Připojte se k nám na naší cestě na východ a dozvíte se více o jednom z nejstarších nápojů planety.

 

Co je to čaj?

Možná víte, že čaj pochází z rostliny, ale věděli jste, že ta rostlina se jmenuje Camellia Sinensis? Čaje vyrobené z listů této rostliny jsou známé jako „pravé čaje“. Existují dvě hlavní odrůdy čajovníku: Sinensis a Assamica. Všechny hlavní druhy pravých čajů, jako je bílý, zelený, oolong a černý čaj, se vyrábějí z jednoho nebo druhého. Procesy k dosažení různé úrovně oxidace čajových lístků určují, který druh se vyrábí.


 

Typy čaje

Existují tři hlavní typy čaje. První je „pravý čaj“ nebo nálevy vyrobené pouze z listů rostliny Camellia sinensis. Druhým jsou „bylinné čaje“ (neboli bylinné tisany) připravené nalitím koření, bylin, květů, větviček a kořenů do horké vody. Třetí jsou „ochucené čaje“ vyrobené kombinací pravých čajů s bylinnými tisany. Slavným příkladem je Earl Grey (černý čaj s bergamotovým pomerančem).

Dnes se zaměřujeme na tradiční pravé čaje. Existuje jich pět: bílý, zelený, oolong, černý a pu-erh. Přestože tyto čaje pocházejí z listů stejného čajovníku, značně se liší chutí, vůní a vzhledem. Bílý čaj je jemný a vzdušný, zatímco černý čaj je intenzivně štiplavý a odvážný. Jak se mohou tolik lišit, když pocházejí ze stejných listů? Odpověď spočívá ve výrobním procesu.

Některé pravé čaje jako oolong a černý čaj jsou oxidovány. Tento proces uvolňuje enzymy v čajových listech kyslíku, což má za následek ztmavnutí listů. Jiné pravé čaje, jako je bílý čaj a zelený čaj, nemohou oxidovat. Výsledkem je jemnější, přirozenější a zemitější chuť. Pu'er nebo pu-erh je odrůda fermentovaného čaje vyráběného v čínské provincii Yunnan. Fermentace v souvislosti s výrobou čaje zahrnuje mikrobiální fermentaci a oxidaci čajových lístků poté, co byly sušeny a válcovány. Čajové lístky Pu-erh obvykle stárnou kdekoli od 10 do 15 let. Nejkvalitnější zralé čaje pu-erh mohou zrát až 50 let.

Většina kombuchy se vyrábí ze zeleného nebo černého čaje. Loklok kombinuje oba čaje, aby získal chuť a výhody obou.

 

Historie čaje

Příběh čaje začíná, jako většina věcí, coby součást mystické legendy. V roce 2737 p.n.l. objevil čínský císař Shen Nong čaj náhodou. Podle starodávných pohádek zbloudilé čajové lístky přistály do císařova vroucího hrnce s vodou. A tak začal staletý vztah s čajem.

Poté, co jeho popularita v Číně prudce vzrostla, bylo jen přirozené, že se čaj zapsal i za hranice země. Hostující mniši z Japonska, včetně slavného Saicho, přinesli čajová semínka zpět z Číny do Japonska na počátku 9. století. Trvalo však více než 300 let, než se čajové plantáže staly dostatečně velkými, aby získaly v Japonsku opravdovou popularitu. Nejoblíbenější metodou přípravy čaje bylo mletí jemných listů zeleného čaje na jemný prášek pomocí kamenného mlýna. Tento prášek, v Japonsku nazývaný Matcha, byl předchůdcem tradičního japonského čajového obřadu („Chanoyu“) a popularizoval ho zenový mnich Eisai.

Protože čaj se stal oblíbeným ve starověké Číně a Japonsku, dává smysl, aby kombucha také pocházela z této části světa. Jedna legenda vypráví příběh korejského lékaře „Komu-ha“, který byl poslán za účelem vyléčení japonského císaře Inyoko fermentovaným čajem. Existují příběhy o  samurajovích, kteří pili kombuchu pro dlouhověkost a celkové zdraví.

 

Na dobré zdraví

Čaj se často objevuje v seznamech 10 nejzdravějších nápojů. Obsahuje celou řadu sloučenin, které přispívají k jeho chuťovému profilu a prospěchu pro zdraví. Mnoho vědeckých studií tyto přínosy pro zdraví dokazuje. * Hlavními složkami čaje jsou dva druhy antioxidantů - polyfenoly a katechiny.

Polyfenoly tvoří asi 30 procent hmotnosti suchých čajových lístků. Většina z těchto polyfenolů jsou flavonoidy a třísloviny, které rostlina produkuje, aby zabránila nakažení se chorobami.

Taniny jsou také zodpovědné za chuťové profily čajů. Flavonoidy obsahují antioxidanty, jako je EGCG, které mají mnoho zdravotních výhod. Tyto antioxidanty pracují na eliminaci volných radikálů, které mohou způsobit oxidační stres, což je něco jako rez těla. Tím pomáhá předcházet předčasnému stárnutí i závažným neurologickým onemocněním.

Chemické složení čaje se liší v závislosti na druhu čaje a způsobu jeho výroby. Čaje, které jsou zpracovávány minimálně (bílý a zelený), mají tendenci mít podobné množství polyfenolů jako čerstvé listy. Čaje, které podléhají oxidaci (oolong, černý a pu-erh), mají nižší hladinu polyfenolů.

Katechiny jsou sloučeniny, které pomáhají regulovat krevní tlak, zvyšovat úbytek hmotnosti a chránit mozek před nemocemi. Některé z těchto sloučenin, včetně jedné z nejúčinnějších, se nacházejí výhradně v čaji. Čajové katechiny jsou stále více spojovány se snížením rizika závažných onemocnění, včetně srdečních onemocnění a neurologických poruch.

 

 

Jak se čaj vyrábí?

Čaj se pěstuje v desítkách zemí po celém světě. Mezi hlavní producenty patří Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa. Čína a Indie jsou zodpovědné za více než 60 procent světové produkce. Indie je největším producentem černého čaje, zatímco Čína a Japonsko jsou největšími producenty zeleného čaje.

Čajové lístky se z rostlin nesbírají, dokud rostliny nedosáhnou věku alespoň tří let. Čajové lístky se stále sklízejí ručně, protože stroje příliš poškozují listy, což vede k ztrátě jejich kvality. Sklizně se mohou dělat  jednou až několikrát ročně, v závislosti na typu čaje. Sklizně se nazývají “flush”. První flush se dělá každé jaro, zatímco finální flush se obvykle koná na konci podzimu.

Sběrači ručně sbírají čajové lístky a ukládají je do velkých proutěných košů. Jakmile jsou koše plné, listy jsou převezeny do lokálního zařízení na zpracování. Zde jsou listy oxidované a sušené podle toho, jaký druh čaje se vyrábí.

Takže teď, když víte něco o čaji, je čas uvařit si čerstvý šálek, usadit se, relaxovat a užít si všechny zázraky, které tento nápoj nabízí. Na zdraví!