Recept na kváskový chléb s kombuchou

kvaskovy chleba s kombuchou

Kváskový chléb fenomén poslední doby a určitě posledního roku, který jsme z velké části strávili doma. Dobrý chléb upečeme z mouky, vody a soli, ale občas jsem si v receptech všimla poznámky, že můžeme přidat pivo, kefír či jiný kvašený mléčný výrobek.

A tak mě napadlo, co takhle chleba s kombuchou, kvašeným čajem? Chlebová střídka kombuchového chleba je nadýchanější a vláčnější, kůrka trochu tenčí a chleba má svoji charakteristickou chuť, tak se ho nebojte vyzkoušet!

Suroviny na kváskový chleba

  • 350 g žitného kvásku
  • 270 g pšeničné chlebové mouky
  • 120 g žitné mouky
  • 250 ml Loklok Original
  • 2 lžičky soli
kvaskovy chleba s kombuchou

Rozkvas

Jednu lžíci kvásku z lednice dokrmíme 170 g žitné mouky a 180 ml vody. Zamícháme a přikryté necháme při pokojové teplotě kvásek rozjet. Měl by zdvojnásobit objem, což může trvat i 12 hodin.

Těsto

Do mísy si odvážíme mouku a zalijeme kombuchou. Necháme asi 20 minut odstát, aby mouka nasála tekutinu. Přidáme 375 g rozkvasu (nezapomeneme oddělit lžíci rozkvasu do lednice na příště!) a hněteme těsto 10–15 minut. Přidáme do těsta sůl a zpracováváme dalších 5 minut.

recept na kvaskovy chleba s kombuchou

Kynutí

Zpracované těsto popřekládáme a vytvoříme z něj pěkný bochánek. Celou mísu zabalíme do sáčku, aby si těsto udrželo vlhkost, a dáme odpočívat na 12–15 hodin do lednice.

Když je těsto nakynuté, zhruba zdvojnásobí svůj objem. Pomoučíme vál a těsto na něj vyklopíme. Připravíme si pomoučenou ošatku a z těsta postupným utahováním vytvoříme bochník. Ten položíme hladkou stranou na dno ošatky a nahoře ještě zaštípeme. Zakryjeme utěrkou, celou ošatku vrátíme zpět do sáčku a necháme 2–4 hodiny kynout.

recept na kvaskovy chleba s kombuchou

Pečení

Na dno trouby položíme mělký plech a rozpálíme ji na 250 °C.

Nakynutý chléb pomalu překlopíme na plech s pečicím papírem a můžeme naříznout. Když je trouba rozpálená, vložíme plech do trouby a vlijeme 150 ml vody na rozpálený plech. 

Po 10 minutách troubu vytvětráme, vyndáme plech s vodou, troubu ztlumíme na 200–210 °C (podle trouby) a pečeme 35–40 minut. Upečený chléb musí po zaťukání dutě zvonit.

Chléb necháme zchladnout na mřížce a vychladnutý skladujeme v čisté utěrce.

Ať se vám pečení vydaří!