Živá a nakopávající: Kombuchu uchovávejte v chladu

Živá a nakopávající: Kombuchu uchovávejte v chladu

Všimli jste si, že naše kombucha je vždy chlazená, když ji vidíte ve svém oblíbeném obchodě nebo baru? Podívejte se pečlivěji na lahvičku a dočtete se, že je na ní napsáno „Patřím do lednice“. Existuje důvod, proč to našim zákazníkům vždy pečlivě zdůrazňujeme.

Kombucha, živý nápoj

Kombucha je přírodní čajový nápoj, fermentovaný pomocí milionu živých mikroorganismů. Tyto organismy jsou klíčovým faktorem, díky které vzniká dobrá kombucha. Vyšlechtěné kvasinky a buňky bakteriálního původu zpracovávají cukry z oslazeného čaje a transformují je do nezaměnitelné chuti kombuchy. Při tomto procesu produkují spoustu zdravých kyselin a živin. zdroj

Odjakživa byla kombucha konzumována jako raw, což znamená nepasterizovaná. V porovnání s běžnými hloupými limonádami kombucha nepotřebuje konzervanty nebo pasterizaci, neboť kyseliny, které se formují během fermentačního procesu, chrání tento lahodný nápoj před zkažením, škodlivými bakteriemi nebo plísněmi.

Benefiční kolonie, podobné jogurtu, kefíru nebo kysanému zelí, můžou pomoct přivést váš žaludek zpátky do rovnováhy. Antioxidanty, kyseliny, enzymy, živé bakterie a kvasinky zase mohou pomoci s vředy, mykózou a dalšími zažívacími problémy.zdroj

kombucha loklok plechovky

Patřím do lednice

Protože kombucha je fermentovaný nápoj, někteří lidé si myslí, že je pořád stabilní. Jenže je tomu přesně naopak. Kombucha je popravdě vcelku citlivá na teploty a potřebuje konstantní chlazení, aby si zachovala svoje chutě, kvality a živé mikroorganismy.

Pokud kombucha není skladována v lednici, může nastat velká škála věcí. Kombucha začne znovu fermentovat, čímž bude vznikat více alkoholu a oxidu uhličitého hromadícího se v lahvi. Vaše lehká, osvěžující a nealkoholická kombucha může explodovat nebo může chytnout octovou chuť. Bude nasycená, velmi kyselá, čímž zabije všechny zdravé bakterie, a zbyde vám produkt, který rozhodně není tak úžasný jako původní nápoj.

Proto musí být autentická kombucha vždy skladována při teplotě do 7 °C. Některé firmy vytvářejí stabilní kombuchu pomocí pasterizace, což je pohodlné řešení pro uskladnění a logistiku. V Lokloku však věříme, že kvůli všem benefitům spojeným s pitím tohoto přírodního a živého nápoje se vyplatí jít o krok dopředu a doručovat čerstvý produkt hemžící se prospěšnými bakteriemi.

Chyby se stávají

Rozumíme, že se občas stane chyba. Ne každý je seznámen s konceptem živých nápojů a jejich skladováním v chladu. Pokud se stane nehoda, přesuňte všechny kombuchy co nejdříve do lednice a doporučujeme je i velmi brzo zkonzumovat. Takovéto kombuchy je vhodné otevírat nad dřezem, ideálně s utěrkou položenou přes hrdlo lahve.

Kombucha na cestách

Když si koupíte kombuchu a plánujete si ji vzít s sebou, nezapomeňte si ji doma dát co nejdříve do lednice. Chovejte se k ní jako k mléčným výrobkům, masu nebo mořským plodům. Pokud je vaše cesta výjimečně dlouhá (road trip, dovolená, ...) vezměte si s sebou chladicí box nebo izolovanou tašku. Nebo to udělejte jako my a vypijte všechen svůj Loklok už po cestě! Na zdraví!